Max Douwes

Aan de kop van het Zietakkanaal staat het beeld van Max Douwes. De eerste keer in brons uitgevoerd en geplaatst op 25 mei 2013, in het bijzijn van de vrouw van Max Douwes. Het beeld is op initiatief van de historische vereniging Carspel Oderen en dorpsbelang Klijndijk tot stand gekomen.
Nog geen jaar later werd het beeld van zijn sokkel gehaald en meegenomen. Vijf jaar later werd op 3 juni 2016 een nieuw beeld geplaatst; nu in gietijzer uitgevoerd, niet aantrekkelijk dus voor dieven.

Max Douwes

Marcus Taco (Max) Douwes is geboren op 22 mei 1923 en is vooral bekend geworden door de regionale omroepen RONO en radio Drenthe. Hij werkte onder de naam ‘Mans Tierelier löp met zien dweellocht deur Drenthe’. Later was hij regisseur bij de NCRV waar hij o.a. ‘Stiefbeen en Zoon’ regisseerde. Ook was hij een gewaardeerde dammer, vandaar ook de in zwart en wit uitgevoerde fundering van het beeld. Het beeld staat zo opgesteld dat hij kijkt in de richting van de boerderij, waar zijn ouders “op kamer woonden” toen ze als onderwijzersechtpaar naar Klijndijk kwamen.

Voor de niet-Klijndijkers:

Een ontmoeting met Max Douwes is mogelijk op de rode-, de blauwe- en de groene route.