Historische vereniging Carspel Oderen

De Historische Vereniging Carspel Oderen

In 1997 is de Historische Vereniging Carspel Oderen opgericht. Een vereniging die de gehele voormalige gemeente Odoorn als werkgebied heeft en zich dus bezighoudt met de historie van uw woonomgeving. 

Tijdens de oprichtingsvergadering werd besloten de historische vereniging Carspel Oderen te noemen. De gemeentegrenzen van de voormalige gemeente Odoorn vallen nagenoeg samen met de grenzen van het oude kerspel. Bij het kerspel hoorden zowel het veen- als het zandgedeelte. Oderen is de oudste naam voor Odoorn. Dit valt te lezen in een stokleggingsbrief uit 1376. Gekozen is voor de oude schrijfwijze van kerspel, namelijk Carspel.

Activiteiten

Jaarlijks houdt de vereniging vier lezingen, die de leden gratis kunnen bijwonen. Jaarlijks is er ook een excursie. Naast de uitgave van het blad Spitwa(a)rk – de a tussen haakjes betekent dat de naam ook op zijn veenkoloniaals kan worden uitgesproken – is ook een tweetal boeken uitgegeven. In 1990 het boek Oorlogssporen en in 2003 het boekje Verhalend verleden. Beide uitgaves zijn gemaakt met de stichting Harm Tiesing uit Borger. De vereniging heeft ook gezorgd voor het beeld van Max Douwes in Klijndijk. De vereniging telt zo’n 450 leden. Lidmaatschap is slechts € 23,00

Tijdschrift Spitwa(a)rk
Elk kwartaal brengt de HV Carspel Oderen een prachtig tijdschrift uit met de naam Spitwa(a)rk

Hierin staan mooie verhalen met oude foto’s 

Nieuwe leden

Alleen al dit tijdschrift zou een reden kunnen zijn om lid te worden van de Historische Vereniging Carspel Oderen. U kunt Spitwa(a)rk inzien en kopen bij Warenhuis Geerts in Exloo. Ook oude uitgaven zijn nog voorradig. Maar ook het volgen van lezingen, het meewerken aan het boven water krijgen van historisch materiaal of het zelf schrijven van een artikel zijn redenen om u aan te melden. Heeft u zelf een leuke bijdrage voor het tijdschrift, dan kunt u altijd contact opnemen met de redactie.

Roelof Hoving – voorzitter HV Carspel Oderen en eindredacteur van Spitwa(a)rk (0591-549268)